www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::BTPS IZZIV - Kompas Novo mesto

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

BTPS IZZIV - Kompas Novo mesto

Avtor BTPS-izzivi
Datum
11. avgust 2010
Tip
Energija
Ponujam
Kot smo vas že obvestlili, BTPS izzivi ponujajo priložnost vsem s turizmom povezanim organizacijam, da izkoristijo moč mladine, končnih uporabnikov in strokovnjakov pri iskanju novih razvojnih poti. Za potrebe medsebojnega sodelovanja pri reševanju in ocenjevanju izzivov smo vzpostavili posebno okolje, kjer lahko navežete stike z izzivalci in drugimi reševalci izzivov.

Rešitve za prvo serijo BTPS izzivov zbiramo do 22.9. Najboljše bodo nagrajene z zanimivimi nagradami in predstavljene na mednarodno odmevnem dogodku - 17. marketinškem festivalu Zlati boben.

Prvi med izzivi, ki jih bomo v prihodnjih tednih predstavili tudi na našem portalu, je:

BTPS IZZIV - Kompas Novo mesto

1. Opredelitev podjetja in poslanstva

Kompas Novo mesto d.o.o. sodi med najbolj inovativne turistične agencije v Sloveniji. To dokazuje tudi štirje turistični produkti, ki so prišli v finale za STO-jevo nagrado Sejalec:

2004 Po poteh dediščine Dolenjske in Bele krajine
2007 Splavarjenje z Rudolfovim splavom
2008 Zgodba o cvičku na Matjaževi domačiji
2009 Regijska mreža tematskih poti

Letos smo že kandidati za finalista za Sejalca s produktom Turizem v zidanicah in kandidati za Snovalca z Izleti za audio-video vodič na panoramskem avtobusu Veseli Janez.

Dolenjska, z izjemo Krkinih zdravilišč, nima prepoznavne turistične tradicije, zato razvijamo inovativne programe, ki vključujejo predvsem zeleni eko turizem, za katerega je naša regija kot ustvarjena. Pri tem skrbimo za razvoj trajnostnega turizma na podeželju, ki nima ambicije postati destinacija množičnega turizma ampak destinacija za ljudi, ki želijo preživeti dopust v lepi, neokrnjeni naravi. Znotraj zelenega turizma pa ponujamo predvsem dve vrsti turističnih produktov: kulturni turizem (Po poteh dediščine Dolenjske in Bele krajine) in aktivni turizem (HTN – pohodništvo, kolesarjenje, jahanje, čolnarjenje…).

2. Opis izziva

Vsak od naših zelenih turističnih produktov je inovativen in za vse spodaj predstavljene produkte iščemo rešitve za njihovo inovativno promocijo in trženje (lahko kot samostojne proizvode ali paket proizvodov). Vaš predlog je lahko sestavljen v poljubni obliki, prednostno pa bodo obravnavani čimbolj podrobno izdelani predlogi. Naš kriterij izbire bo ekonomsko najbolj učinkovit, zeleno naravnan in privlačen (eye-catching) predlog novega načina promoviranja naše ponudbe.

    * Splavarjenje z Rudolfovim splavom po reki Krki – finalist za Sejalca 2007

      Rudolfov splav povzema tradicijo splavarjenja po reki Krki, ki smo jo seveda prilagodili v turistične namene. Splav vozi po okljuku reke Krke, ki objema stari del Novega mesta. Že sama vožnja je izjemno atraktivna, saj se peljemo pod štirimi zelo različnimi mostovi, mimo gradu Kamen in Novi dvor (danes bolnica) vidimo stolno cerkev sv. Nikolaja, ki dominira na vrhu hriba, Breg, ki je bil najbolj priljubljen motiv mnogim slikarjem, frančiškansko cerkev in samostan, zelene Gorjance… Navduši pa tudi zanimiv animacijski program, ki ga izvajajo različni liki (perica Mici s Krke, Primičeva Julija, harmonikarji, splavarji…) v različnih jezikih. Na splavu seveda postrežemo tudi z dolenjskim posebnežem cvičkom in pravim dolenjskim ješprenjem. Na koncu podarimo udeležencem lep unikaten izdelek domače obrti. Vsako leto prepeljemo več kot 5000 potnikov iz Slovenije in iz celega sveta (tudi že Kitajce in Amerikance). Kot okolju prijazna agencija namenjamo del izkupička od vsake vstopnice za varovanje reke Krke

      Več informacij: www.kompas-nm.si/rudolfov-splav/

    * Zgodba o cvičku na Matjaževi domačiji – srebrni Sejalec 2008

      Matjaževa domačija je uspela klasični turistični proizvod ogleda in nastanitve v tradicionalni kmečki hiši nadgraditi z nevsiljivo promocijo dolenjskega vinskega posebneža. Že sama obnova je vzorna, vendar se pravi razlog za nagrado skriva v večplastnem pristopu k projektu, ki hkrati promovira kulturno dediščino in vinsko kulturo ter pomembno vpliva na porast cvičkovega ugleda in turističnega razvoja majhne dolenjske vasice. Tako piše v razlagi za srebrnega Sejalca. V naravnem vaškem okolju z lepim razgledom na Gorjance in dolino reke Krke smo uspeli ohraniti in obnoviti okolju prijazno domačijo, narejeno iz lesa, kamna in slame v kateri se gostje, naj bo skupine, ki pridejo na ogled ali pa tisti, ki tukaj prespijo, odlično počutijo.

      Več informacij: www.matjazeva-domacija.si

    * Regijska mreža tematskih poti (HTN net – finalist za Sejalca 2009)

      Gre za več kot 1400 km pohodnih, kolesarskih, jahalnih in vodnih poti. Vse smo posneli na terenu z GPS-i in jih postavili na spletno stran. Tu si lahko turisti vsako pot ogledajo, vidijo višinske profile, opis poti, vse naravne in kulturne znamenitosti ob poti, gostinsko ponudbo, pa tudi posebno animacijo ki jim prikaže potek celotne poti. Ker smo okolju prijazni, nismo tiskali debelih katalogov teh poti, ampak smo vso ponudbo postavili na spletno stran. Od tu obstajata dve možnosti: da si posamezno pot natisnete na papir, ali (še bolj priporočljivo) prenesete na svoj GPS, ki vas bo potem bodil po poti. S takim inovativnim pristopom smo se izognili tudi onesnaževanju okolja v smislu postavljanja različnih označevalnih tabel. Te smo postavili samo za pohodne poti in samo tam, kjer je bilo res nujno. Dimenzijo in izgled oznake smo prej uskladili z Zavodom za varstvo naravne dediščine. Izbirali smo stranske poti, ki so lepše in varnejše.

      Več informacij: www.slovenia-heritage.net/tp

    * Turizem v zidanicah (kandidat za finalista za Sejalca 2010)

      Turizem v zidanicah je nov, v svetovnem merilu unikaten turistični proizvod. Na področju Dolenjske, Bele krajine in Posavja obstaja več kot 1500 zidanic, ki v glavnem predstavljajo mrtvi kapital. Do sedaj smo v njih gostili samo najboljše prijatelje, odslej jih ponujamo tudi v turistične namene. Nastanjeni v zidanicah na atraktivnih lokacijah s prelepim razgledom na naše dolenjske griče in vinograde, boste lahko uživali v ponudbi tematskih poti (pohodništvo, kolesarjenje, jahanje in čolnarjenje), v odlični wellness ponudbi Term Krka in Čatež, se kopali v Krki in Kolpi, ali pa enostavno uživali v miru, zelenju, ptičjem petju… Proizvod poleg oživljanja vinskih goric prispeva tudi k ohranjanju značilne kulturne krajine. Ob znatnem padcu povpraševanja po vinu smo na ta način ponudili proizvod, ki nudi nove kanale za prodajo vina, vzpodbuja lastnike zidanic k obnovi zidanic in urejanju okolice, predvsem vinogradov in na ta način prispeva k ohranjanju naše kulturne krajine.

      Več informacij: www.zidanice.si

3. Opis nagrade za najboljšo rešitev

(Če zmagovalni predlog doseže 75 do 90 točk, dobi eno od nagrad, če pa nad 90, obe.)

    * Organizacija nepozabnega dneva na reki Krki in med dolenjskimi griči ter vinogradi za družbo do 30 oseb.

      Prihod v Novo mesto in vkrcanje na Rudolfov splav ter vožnja po reki Krki z bogatim animacijskim programom. Po splavarjenju se bomo odpeljali s prvim panoramskim avtobusom z odprto streho v Sloveniji na panoramsko vožnjo v kateri si bomo ogledali Novo mesto, se peljali mimo gradu Otočec do vinske gorice Grčevje na višino 500 m od koder se nudi čudovit razgled na širno Dolenjsko. Ogledali si bomo prenovljen baročni oltar sv. Jurija, nato pa se spustili do Matjaževe domačije, kjer si bomo ogledali domačijo, ki je vključena v evropsko mrežo Hiše s tradicijo ter multivizijo Zgodba o cvičku. Na koncu bomo imeli še degustacijo sestavin cvička ob prigrizku, ki jo bomo zaključili s kraljem cvička.

    * 5-dnevni paket v dolenjski zidanici za 4 osebe, ki bo vključeval namestitev v zidanici, dobrodošlico z narezkom in degustacijo, najem koles, vožnjo z Rudolfovim splavom, ogled Matjaževe domačije in Zgodbe o cvičku, obisk medenega butika in gradu Struga.

Rešitev za "BTPS IZZIV - Kompas Novo mesto" lahko oddate na btps-izzivi.turistica.si !

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja BTPS-izzivi.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...