www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Znani dobitniki Snovalca 2010

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Znani dobitniki Snovalca 2010

Avtor BTPS
Datum
10. december 2010
Tip
Novica

Včeraj so bili že drugo leto zapored podeljene nagrade Snovalec. Razpis Snovalec 2010 spodbuja promocijo in uresničitev novih idej - invencij v turizmu, ki bodo z uresničitvijo v prihodnosti postale inovacije, zrele za kandidiranje na razpisu Sejalec.

Na razpisu Snovalec je v letošnjem letu kandidiralo prek 60 idej, objavljenih na portalu Banke turističnih priložnosti Slovenije. Med njimi je komisija najprej izbrala osem finalistov, nato pa štiri zmagovalce, ki si bodo poleg plaket razdelili še 40.000 evrov nepovratnih sredstev Direktorata za turizem pri MG in Slovenske turistične organizacije.

Slovesni razglasitvi rezultatov na 13. Slovenskem turističnem forumu v Dolenjskih Toplicah bo sledil podpis pogodb, v katerih se bodo nagrajenci zavezali, da bodo v letu 2011 prijavljene produkte dejansko uresničili. Vsaka uspešno realizirana zamisel bo po uresničitvi prejela 10.000 evrov.

V letu 2011 se slovenskemu turizmu obetajo naslednje štiri novosti

Akademija za mlade turistične novinarje (FIJET Slovenija - društvo turističnih novinarjev)
Nagrado in finančno spodbudo 10.000 EUR podeljujemo za izvedbo akademije mladih turističnih novinarjev iz celega sveta, katere eden od ciljev v letu 2011 bo vsaj en objavljen članek o turistični ponudbi Slovenije v vsaki od držav, iz katerih bodo prišli udeleženci akademije. Slovenija finančno ne more enakopravno sodelovati v oglaševalskem turističnem boju. Lahko pa se posluži obetavnih inovativnih metod. Večdnevna predavanja o turističnem novinarstvu v kombinaciji s predstavitvami slovenskih turističnih privlačnosti - namenjena mladim turističnim novinarjem iz različnih držav, ki bodo v prihodnosti kreirali medijsko turistično realnost - so prav gotovo učinkovit in koristen pristop. Po eni strani odpirajo nove priložnosti in dvigajo kakovost turističnemu novinarskemu poročanju, ki pri nas v zadnjih letih vedno bolj izginja. Po drugi strani pa postavljajo Slovenijo na najpomembnejši zemljevid, zemljevid (turističnih) novinarjev.

Glamping - Ekološka vasica kožaric (Camping Bled, Sava Hoteli Bled d.d.)
Snovalec 2010 s to nagrado in 10.000 EUR podpira nastajajočo vas, s katero si Camping Bled po uspeli izvedbi prvih prototipnih hišk pričenja na trajnostni način rezati pogačo v novem svetovnem trendu - glampingu. Camping Bled si Snovalca zasluži, ker z uvajanjem glamuroznega kampiranja sledi svetovnemu trendu kampov z udobjem hotela višje kategorije. Vendar trendu ne sledi slepo, temveč upošteva tako ekološke smernice kot lokalne značilnosti. Osnovne bivalne enote so zasnovane na principu avtohtonih bivakov gozdarjev, z lubjem pokritih »kožaric«. Konstrukcijski materiali, izolacija in notranja oprema pa so izdelani iz naravnih, kemijsko neobdelanih materialov. Vas sodobnih "gozdnih vil" bo nastala po uspešno testiranju prvih prototipov v preteklem letu. Vile bodo z uporabo solarnih panelov energijsko samozadostne, hkrati pa bodo k energijskemu premisleku povabile tudi obiskovalce, ki že s tem, da s sabo ne tovorijo svojih počitniških prikolic, pomembno prispevajo k okolju prijaznejšemu turizmu.

Hiške slovenske Istre (Mateja Hrvatin Kozlovič)
Za slovenski turizem so pomembni tudi manjši projekti zagnanih, turizmu predanih zasebnikov - v tem primeru gre za postavitev treh istrskih hišk, s katerimi uresničevalka ideje razmišlja daleč preko svojega praga in želi prispevati k novemu razmišljanju o sodelovanju ponudnikov na destinaciji. Poleg priznanja ji je komisija prav tako namenila 10.000 EUR. Projekt Hiške slovenske Istre ob upoštevanju smernic trajnostnega razvoja premišljeno povezuje družinsko tradicijo s kulturno in naravno dediščino. Rezultat so inovativne nastanitvene zmogljivosti: hiške, osnovane na preteklosti, z avtohtono istrsko vsebino. Če prištejemo še dosedanje in načrtovano mreženje oz. povezovanje različnih lokalnih subjektov ter upoštevanje ekoloških standardov in dobrih praks, si jajčarica, perica in mlekarica, kot se bodo hiške imenovale, prav gotovo zaslužijo priznanje in podporo.

Inovativna prenova penziona (Martina Breznik s.p.)
Snovalec s podelitvijo nagrade in finančne spodbude 10.000 EUR Penzionu Raduha pritrjuje v njihovi usmeritvi združevanja tradicije, sodobne tehnologije ter vrhunske arhitekture v novih, inovativnih objektih, ki jih bodo posejali po njihovi domačiji - na drevesih, kozolcu in v hlevu. Načrtovana novost vsebuje tradicionalne zgodbe s pridihom sodobnosti - zgodbe, osnovane na zgodovini, kulturni dediščini in paradigmi trajnostnega. Hiške na drevesih, stekleni Kozolc in Stara štala bodo dopolnili dolgoletno tradicijo gostinstva v Penzionu Raduha, njihova inovativna prenova pa bo prilagojena edinstvenemu prostoru, v katerem se nahajajo. Sodelovanje s skupino vrhunskih arhitektov je dodatno zagotovilo, da bodo ti objekti - smiselno umeščeni v prostor - tradicijo trajnostno povezali z inovativnostjo.

Oznake
Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja BTPS.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...