www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Naravne in kulturne značilnosti Trbojskega jezera

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Naravne in kulturne značilnosti Trbojskega jezera

Avtor Marjan
Datum
5. julij 2011
Tip
Znanje
Ponujam
Polog kandidira za nagrado Študentski Snovalec. Celotna vsebina je do razglasitve končnih rezultatov na ogled samo članom komisije Študentskega Snovalca.

Naravne in kulturne značilnosti obale desnega brega Trbojskega jezera od HE Mavčiče do vasi Breg ob Savi

http://www.youtube.com/watch?v=zcMFKhDsslY


Trbojsko jezero je nastalo kot posledica izgradnje HE Mavčiče leta 1986. Akumulacijsko jezero je obsežno poplavilo savsko dolino in do polovice potopilo sotesko Zarica. Sprememba okolja je povzročila spremembe v naravi in v kulturnem odnosu do akumulacijskega jezera.

V prvih letih po nastanku je postalo gnezdišče velikemu žagarju, ki je za gnezdenje izbral  previsne stene soteske Zarica. V njej so se ohranila tudi posamezna rastišča alpskih rastlin. Zaradi akumulacijske vloge jezera, z dnevnim dvigom in spustom vodne gladine, je del obale zadržan v sukcesijskem razvoju.

V popisu naravnih in kulturnih značilnosti ugotavljam značilnosti, ki so že vpisane v registru ter predlagam vpis novih. Opisi so dopolnjeni z ustnim izročilom. Ugotavljam  tudi rabo roba police Sorškega polja v odnosu do kmetijskih zemljišč urbanizacije ter deponiranja odpadkov.

Diplomsko delo služi tudi razmisleku o možnostih sonaravnega razvoja na območju desnega brega Trbojskega jezera. Predlaga smernice turističnega in rekreativnega razvoja.

Ključne besede: Trbojsko jezero, soteska Zarica, naravne značilnosti, kulturne značilnosti, sonaravni razvoj
Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja Marjan.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...