www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Pot miru od Alp do Jadrana

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Pot miru od Alp do Jadrana

Avtor btps2
Datum
21. maj 2013
Tip
Ideja
Ponujam

Fundacija Poti miru v Posočju primarno skrbi za nepremično dediščino soške fronte, ki se je ohranila v naravi. Na avtentičnih lokacijah nekdanjih frontnih črt je na območju občin Bovec, Kobarid in Tolmin uredila šest muzejev na prostem. Te muzeje je z drugimi spomeniki soške fronte (nemška in italijanska kostnica, spominska cerkev na Javorci, vojaška pokopališča, kapele), Kobariškim in Tolminskim muzejem, zasebnimi zbirkami, še živimi planinami, TIC-i ter lepotami narave (slapovi, korita, reke) povezala v 100km dolgo Pot miru v Zgornjem Posočju. Pot je speljana po planinskih in turističnih poteh ter označena. Primarno je namenjena pohodnikom, številne znamenitosti so dostopne tudi s prevoznim sredstvom. Na najpomembnejših točkah so postavljene turističnoinformacijske table z informacijami v različnih jezikih. Pot miru predstavlja dodatno turistično ponudbo in je razvojna priložnost za turistične ponudnike.

Po zgledu Poti miru v Zgornjem Posočju nastaja Pot miru od Alp do Jadrana. V tem čezmejnem projektu sodelujejo poleg zgoraj omenjenih občin še občine Kanal, Brda, Nova Gorica, Miren Kostanjevica, Šempeter Vrtojba, Komen, Ajdovščina, Vipava ter številne druge organizacije tega prostora, na italijanski strani pa Pokrajine Videm, Gorica in Trst ter druge organizacije. Otvoritev te poti bo septembra 2015. "Končni" cilj Fundacije je Evropska zaveza za mir, ki bi bila podpisana leta 2018, ko se bomo spominjali 100 let konca prve svetovne vojne.

Fundacija ima svoj informacijski center v Kobaridu, zraven Kobariškega muzeja. V informacijskem centru je trgovinica z lokalnimi in drugimi spominki ter turistično literaturo in interaktivna razstava o Poti miru (video predstavitev muzejev na prostem in Poti miru, poslušanje vojaških pesmi različnih narodov, panorame muzejev na prostem, maketa strelskega jarka, baza padlih vojakov). Poleg razvoja zgodovinskega turizma se Fundacija ukvarja tudi z znanstveno-raziskovalnim delom. Skupaj z drugimi partnerji je uredila bazo 21000 padlih vojakov v Zgornjem Posočju, ki je dostopna tudi na internetni strani. S pomočjo te baze številni potomci poiščejo grobove svojih padlih prednikov ali pridobijo druge podatke. V sodelovanju z drugimi je Fundacija izdala ali založila več strokovnih in poljudno zgodovinskih knjig. Na Fundaciji deluje tudi Zgodovinska knjižnica Kobarid, večina  večjezikovnega gradiva o prvi in drugi svetovni vojni, domoznanstvu, zamejstvu, turizmu je vpisana  v Cobiss.

Za dosego vseh teh ciljev, želimo na Fundaciji čim bolj sodelovati z vsemi, ki so vključeni ali še bodo v projekt. Z javnimi in mnogimi zasebnimi organizacijami dobro sodelujemo. Radi pa bi izboljšali sodelovanje s turističnim gospodarstvom na obeh straneh "meje", kar bi spodbudilo tudi poslovne priložnosti vseh.

S pomočjo T-lab poziva želimo preučiti možnosti ustanovitve turistične agencije, ki bi se primarno posvetila trženju zgodovinskega turizma na tem čezmejnem in evropskem območju.

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja btps2.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...