Na poziv Snovalec, s katerim sektor za turizem javne agencije SPIRIT Slovenija spodbuja uresničevanje inovativnih idej s področja turizem, smo prejeli 43 prijav. Strokovna komisija je med njimi izbrala 9 finalistov, ki so svoje ideje komisiji predstavili v živo.
V izjemno izenačeni konkurenci so izstopali trije idejni pologi, katerih avtorji prejmejo naziv Snovalec 2014 in denarna sredstva v višini 5.000 evrov nepovratnih sredstev (bruto znesek).
SNOVALCI 2014 so:
Garden village Bled (prijavitelj: Barbara Kokelj s.p.)
Turistična vas Garden Village Bled je inovativen ekološko-turistični produkt, ki nastaja na območju opustele blejske vrtnarije. V vasi bodo stale drevesne hiške, šotori nad vodo, glamping šotori, ekološka trgovina, edinstvena restavracija, ribnik, polnilnica za električne avtomobile in še bi lahko naštevali. Strokovna komisija verjame, da bo končni produkt služil kot zgled celovitega in kakovostnega trajnostnega turističnega produkta ne samo v slovenskem temveč tudi v svetovnem merilu.
Gozdni selfness (prijavitelj: LTO Laufar Cerkno)
LTO Laufar Cerkno z novim produktom "gozdni selfness" elemente selfnessa, kot so fizična aktivnost, sprostitev in samozdravljenje, prenaša v odprte prostore, v naravo, kjer vladajo naravni elementi in materiali. Gozdni zrak, naravna zvočna terapija in barve narave so samo nekateri izmed njih. Produkt bo goste vodil po danes premalo izkoriščenih gozdnih poteh, posebej pa strokovna komisija izpostavlja tudi inventiven prenos koncepta iz zaprtih prostorov v gozdove v času, ko ti zaradi klimatskih sprememb postajajo vse dragocenejši.
Trnič na vsako mizo (prijavitelj: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik)
Trnič je okusen, okrašen sirni hlebček z Velike planine nad Kamnikom, ki predstavlja posebnost naše kulturne, pastirske dediščine. Zavod za turizem in šport v občini Kamnik si je zadal pomembno nalogo: organizirati želi obsežno izdelovanje trničev in jih vključiti v kulinarične turistične vsebine. Za trniče so poiskali primernega izdelovalca, izdelali celostno podobo in posebno embalažo, pripravljajo celovito zaščito trničev, dogovarjajo se tudi za umestitev na izbrana prodajna mesta in vključitev v ponudbo izbranih restavracij po vsej Sloveniji. Strokovna komisija pozdravlja ta primer dobre prakse, kako pozabljeno tradicionalno regionalno živilo pretvoriti v invencijo na državni ravni.
Priznanja Snovalec 2014 bomo podelili 23. aprila v sklopu Eko konference. Vabljeni!