www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Okusi Osrednje Slovenije

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Okusi Osrednje Slovenije

Avtor Vika
 

Natečaj : Poziv Sejalec 2014

28.05.2014
Datum
7. julij 2014
Tip
Ideja
Ponujam

V sodelovanju z vsemi 26 občinami, ki tvorijo Ljubljansko urbano regijo, smo se odločili, da bomo na osnovi študije integralnega tematskega proizvoda Gastronomija v regiji Osrednja Slovenija, ki je bila izdelana v oktobru 2012, aktivno pristopili k realizaciji strateško zastavljenih nalog in uvajanju jedi značilnih za posamezno občino v gostinsko in trgovsko ponudbo.

Projekt Okusi Osrednje Slovenije je v okviru aktivnosti regionalne destinacijske organizacije Osrednja Slovenija vodil in koordiniral Turizem Ljubljana. V razvoj projekta je bilo vloženega veliko strokovnega dela. Posebno pozornost pa smo posvetili  koordiniranju in usklajevanju s predstavniki občin in s ponudniki lokalne hrane.

Z osebnim pristopom smo krepili pripadnost ne samo projektu Okusi Osrednje Slovenije, ampak vsem aktivnostim regionalne destinacijske organizacije Osrednja Slovenija, ki jih izvaja Turizem Ljubljana.

Glavnina aktivnosti je bila, v sodelovanju s predstavniki občin, namenjena delu s potencialnimi ponudniki lokalne hrane v posameznih občinah, strokovni pomoči in motivaciji gostincev in drugih ponudnikov, za vključitev tipičnih lokalnih jedi v njihovo ponudbo.

Projekt Okusi Osrednje Slovenije je prvi primer v Sloveniji, da se na osnovi strokovno opredeljene regijske lokalne kulinarične ponudbe le-ta intenzivno razvija tudi na lokalnih območjih. Je vzorčni primer, ki ga prevzemajo tudi drugi RDO-ji.

Razvili smo nov kulinarični produkt, ki ga pred tem v Ljubljani in regiji Osrednja Slovenija  nismo imeli. Kulinarični produkt je razvit tako, da se lahko trži.

Projekt Okusi Osrednje Slovenije ima svojo vrednost zlasti v tem, da se strokovno opredeljene lokalne jedi in živila nudi v gostinskih lokalih in restavracijah in da se projekt nadgrajuje na lokalnih ravneh.

V kulinaričnem vodiču Okusi Osrednje Slovenije, ki smo ga izdali maja 2013, smo predstavili 80 za regijo Osrednja Slovenija značilnih jedi in živil. Zelo pomembno pa je, da se z intenzivnim delom v lokalnih okoljih število ponudnikov tipičnih lokalnih jedi povečuje. V kulinaričnem vodiču Okusi Osrednje Slovenije (maj 2013) je npr. v občini Kamnik navedenih 12 ponudnikov lokalnih tipičnih jedi, v vodiču Okusi Kamnika, ki je izšel v letošnjem letu pa je navedenih že 19 ponudnikov.

Prav tako se je bistveno povečalo število ponudnikov tipičnih ljubljanskih jedi. V kulinaričnem vodiču Okusi Osrednje Slovenije (maj 2013) je bilo navedenih 24 ponudnikov, v kulinaričnem vodiču Okusi Ljubljane, ki je izšel v maju 2014 pa je teh ponudnikov že 60.

V naslednjem letu bodo z aktivnostmi na področju kulinarike nadaljevali tudi v občini Dobrova Polhov Gradec, prepričani pa smo, da bodo s projektom nadaljevale tudi druge občine v regiji Osrednja Slovenija.

Pri pripravi lokalnih jedi se razen v izjemnih primerih uporablja lokalno pridelana hrana.

Turizem Ljubljana je v Slovenskem turistično informacijskem centru (STIC) in preko svoje spletne strani začel s prodajo kulinaričnih doživetij, ki poleg spoznavanja turističnih znamenitosti nudijo lokalno, regijsko in slovensko kulinariko. Ponudba postaja vedno bolj prepoznavna. 

Skozi ponudbo lokalne kulinarike zadovoljujemo potrebo obiskovalcev, ki želijo okusiti nekaj lokalnega, povečujemo prepoznavnost destinacije in promet ponudnikov lokalnih jedi in živil.

Uspešnejši smo:

-ker se skozi kulinariko prebuja celotni slovenski turistični trg na treh nivojih: lokalno, regionalno in nacionalno;

-ker povezujemo  turistično ponudbo.  Turizem Ljubljana kot koordinator RDO-ja  Osrednja Slovenija povezuje turistično ponudbo tako lokalno kot na regionalni ravni. Povezujemo pa se tudi z ostalimi regijami, ki v nekaterih  primerih sledijo aktivnostim RDO Osrednja Slovenija.

-ker smo odgovorili turistom na vprašanje: Kje lahko pojemo kaj tipično lokalnega, ljubljanskega, slovenskega,…

-ker smo pri operativnem delu z gostinci in drugimi ponudniki lokalne hrane sodelovali pri uvajanju lokalnih jedi v gostinsko ponudbo in ker turistični ponudniki vidijo v ponudbi lokalne hrane svojo poslovno priložnost;

-ker se je izboljšala ponudba v gostinskih lokalih;

-ker se je povečal promet v gostinskih lokalih (to trdijo predvsem gostinci iz občine Kamnik);

-ker smo na skozi kulinariko na svetovnem turističnem zemljevidu bolj prepoznavni;

-ker se vračamo nazaj k naravi, tradiciji in lokalno pridelani hrani, ki je pripravljena na sodoben način;

-sledimo trendom svetovnega turističnega trga;

-ker se je v mikro gospodarstvu ustvarila pozitivna klima z zelo majhnimi koraki in malimi sredstvi.

V turistični ponudbi Osrednje Slovenije in Ljubljane kot glavnega mesta Slovenije smo  uvedli  izbor jedi, ki so značilne za to regijo in predstavljajo sodobna kulinarična prizadevanja, izvirajoča tako iz kulinarične dediščine kot tudi sodobne kulinarične ustvarjalnosti.

Oznake
Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja Vika.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...