www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Kuhna pa to - projekt obujanja kulinar. dediščine

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Kuhna pa to - projekt obujanja kulinar. dediščine

Avtor Kulinarika123
 

Natečaj : Snovalec 2015

31.03.2015
Datum
20. april 2015
Tip
Ideja
Ponujam

Izobraževalni projekt, katerega osrednji del je tekmovanje osnovnošolcev v pripravi avtohtonih ali lokalno značilnih jedi naših prednikov, s pogojem poznavanja in uporabe lokalne hrane iz bližine ali domačih pridelovalcev ali predelovalcev, ki uporabljajo slovenske surovine, poznavanja kulturno - zgodovinskega ozadja jedi, ugodnih vplivov na telo in razvoj, spoštovanja gospodarnosti v celotnem procesu, zavedanja posledic na gospodarstvo in razvoj kmetijskih panog, podeželja, mreži informacije med akterji in povezuje strokovnjake s področja kulinarike, etnologije, pridelave ali predelave hrane in ustvarja sedanje ter bodoče potrošnike ter spodbuja k sodelovanju z namenom boljšega jutri. Projekt združuje ali povezuje različne segmente znanja, spretnosti ali sposobnosti.

K sodelovanju so na podlagi razpisa povabljene vse slovenske osnovne šole. OŠ, ki se odloči za sodelovanje, zbere mentorja bodoče tekmovalne skupine, ki sestoji iz 4+2 otroka med 3. in 9. razredom, ki je po navadi (ni pa nujno) učitelj gospodinjskega pouka. Za mentorje organiziramo brezplačne poučne seminarje, kjer se jim s pomočjo strokovnjakov s področja kulinarike, pridelave, predelave, izdelave tradicionalne hrane in etnologije, podajo informacije za lastno nadgradnjo znanja z namenom prenosa informacij mladostnikom. Prijava na tekmovanje ni pogoj za sodelovanje na seminarjih in delavnicah, saj si prizadevamo izobraziti čim večje število tistih, ki bodo informacije lahko podali mlajšim generacijam.

V letošnjem letu pričakujemo okoli 100 prijavljenih tekmovalnih skupin osnovnošolcev celotne Slovenije. Razvrsti se jih na 10 do 12 regijskih tekmovanj, kjer se izbere finaliste. Kuhamo v priznanih gostinskih objektih, pod taktirko uveljavljenih kuharskih mojstrov, ki že pred tekmovanjem mentorirajo bodočim tekmovalnim skupinam in so ob enem uporabniki lokalnih sestavin ali njihovi pridelovalci. Na vsakem od tekmovanj gostimo strokovno komisijo, z enakih področij.

Naloga tekmovalnih skupin je z raziskovanjem po dediščini lastnega kraja, vključenim gradivom in medgeneracijsko komunikacijo, pridobiti lokalno značilne recepte, postopke izdelave jedi včasih, vzroke priprave, ki so običajno bili povezani s sezonskimi opravili kmečkega prebivalstva ali cerkvenimi prazniki, priskrbeti in uporabiti sestavine iz okolice ali pa jih pridelati doma ter s kuharskim nastopom na tekmovanju z vsem seznaniti prisotno javnost: gledalce, medije, komisijo…

Tekmovalne skupine, kot ambasadorji lastne OŠ, vključujejo celotno OŠ, ki sodeluje v procesu pridobivanja sestavin, se učijo kuharskih postopkov, ocenjujejo in okušajo hrano, ki bi jo v drugačnem primeru jedli morda v zrelih letih. Z odnosom do pridelave, uporabe sestavin in lastne kreacije jedi se posledično vzgaja okus, ki vodi k zdravemu in odgovornemu življenju na dolgi rok.  

Dodatno lojalnost k celotnemu procesu, vzgajamo z organizacijo delavnic v pridelovalnih / predelovalnih obratih, na kmetijah ipd. Izleti po kulinaričnih poteh posameznih slovenskih regij so namenjeni vsem sodelujočim glede na regijsko pripadnost skupin. Ob enem si prizadevamo mrežiti in izmenjevati lokalno značilna znanja in spretnosti. Tako v nadaljevanju načrtujemo vsaj 4 seminarje s podajanjem zgoraj omenjenih informacij za mentorje in vsaj 8 delavnic za osnovnošolce.

V obliki seminarskih nalog skupine zapišejo pridobljeno znanje z namenom dolgoročnega pomnjenja, kar se kasneje uporabi kot gradivo medijem in pri izidu knjige na podlagi vsakega letnega projekta in na tak način informacije podajamo celotni slovenski javnosti. Ob enem se širi nacionalna zavest o nujnosti koriščenja lokalne hrane, pridelave in uporabe te v avtohtonih lokalno značilnih receptih tudi preko močne medijske podpore celotnega projekta. Projekt prehaja v gibanje spodbujanja nacionalnega ponosa.

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja Kulinarika123.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...