www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Pravljica Ptujski Kurent in njegova Magdalenca

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Pravljica Ptujski Kurent in njegova Magdalenca

Avtor m.marija
 

Natečaj : Sejalec 2015

31.03.2015
Datum
16. junij 2015
Tip
Ideja
Ponujam

Pravljica Ptujski Kurent in njegova Magdalenca je zgodba, ki želi otrokom na edinstven način predstaviti kulturno dediščino Ptuja. Pripoved, ki se odvija na Ptujskem gradu je sicer izmišljena, vendar temelji na resničnih zgodovinskih dejstvih, ki služijo kot okvir zgodbe. V besedilu je tako predstavljena nepogrešljiva vloga grofice Terezije Herbestein, ki je leta 1873 odkupila grad, ter ga rešila pred propadom. V pravljici mati svojim otrokom pripoveduje zgodbo o tem, kako je ptujska deklica Magdalena s svojim pogumom in iznajdljivostjo povezala med seboj sprte vaščane ter pripomogla k temu, da sta tako grad kot tudi mesto Ptuj ob napadu turške vojske ostala nepoškodovana. Magdalena je nadnje poslala znamenite kurente, ki je s svojo podobo prestrašil sovražnika ter s tem izpolnili svojo tradicionalno vlogo; iz dežele so pregnali zlo. V besedilu je tako predstavljen znameniti Ptujski grad, zlasti pa je poudarjena vloga kurenta, ki ima pomembno mesto v naši kulturni dediščini. S pravljico želim pri otrocih prebuditi narodno zavest ter ponos na kulturno dediščino. Zlasti se trudim, da bi jim na jasen in razumljiv način predstavila simbol in pomen kurenta. 

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja m.marija.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...