www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Snovalci 2016 so...

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Snovalci 2016 so...

Avtor BTPS
Datum
14. april 2016
Tip
Novica

Izmed osmih finalistov poziva Snovalec 2016 smo izbrali tri zmagovalce, med katere bomo razdelili 15.000 evrov, namenjenih uresničitvi njihovih idej. Finančno in promocijsko podporo bodo prejeli (po abecednem vrstnem redu): Fontana Zeleno zlato, Sladkorna čipka in Sredi fantastičnega ničesar.

Desetčlanska strokovna komisija je v prvem krogu na podlagi prijavnic in poslovnih načrtov izmed 44 idej izbrala osem finalistov, ki so se komisiji predstavili v živo. Po predstavitvah je komisija izbrala tri dobitnike priznanja; ob upoštevanju kriterijev za izbor, ki vključujejo stopnjo novosti v slovenskem turističnem, geografskem in kulturnem prostoru, stopnjo prilagoditve novosti slovenskim značilnostim, stopnjo predvidene produktne, procesne in/ali trženjske uspešnosti ter stopnjo predvidene odličnosti uresničevanja in celostnega izvajanja prijavljene novosti, naravnane po načelih trajnostnega razvoja, pa tudi upoštevajoč možnost uresničitve ideje do novembra letos.

Svojo izbiro je tudi podrobneje utemeljila (po abecednem vrstnem redu):

Idejo Fontane Zeleno zlato je kratko in jedrnato opisal največji založnik turističnih vodnikov Lonely Planet, na katerega spletni strani se je med drugim pojavila novica o prihajajoči turistični zanimivosti v Žalcu: "Malo mesto v vzhodni Sloveniji se želi postaviti na (turistični) zemljevid z gradnjo prve pivske fontane v Evropi". Prijavitelji menijo, da bo njihova fontana novost tudi v širšem geografskem prostoru. Ne glede na dejansko stopnjo novosti ideja vsebuje preplet pristnih lokalnih zgodb iz preteklosti in sedanjosti, od bogate hmeljarske tradicije do nedavnega odmevnega dobitka na evropski loteriji, ki je pripomogel k načrtovanju gradnje fontane. Za inovativen način promocije Žalca, hmeljarske Savinjske doline in Slovenije ter zaradi uspešne združitve interesov raznolikih javnih in zasebnih partnerjev v skupen projekt komisija podeljuje Občini Žalec naziv snovalec 2016.
 
Sladkorna čipka dokazuje neizmernost priložnosti naše kulturne dediščine in interdisciplinaren inovacijski potencial turizma, ki ga znajo odkrivati tudi nove generacije. Katja Richter – magistra oblikovanja tekstilij in oblačil, ki je nedavno zaključila študij na ljubljanski univerzi – je motive tradicionalnih idrijskih čipk prenesla v idejo estetsko dovršenih jedilnih »tekstilij« za vsakdanjo uporabo in za posebne priložnosti. Poleg iskanja presečišč med našo bogato zgodovino, turizmom in najsodobnejšo tehnologijo je s svojo idejo posegla tudi na v Sloveniji še prešibko zastopano področje oblikovanja jedi (food design). Za njen večplasten prispevek k odkrivanju novih priložnosti v slovenskem turizmu za vse sektorje in generacije ji komisija podeljuje naziv snovalec 2016.
 
Projekt z delovnim naslovom Sredi fantastičnega ničesar, ki ga koordinira Taddea Miklavin s.p., se osredotoča na edinstveno slovensko priložnost za promocijo - vodna bogastva kot del naše v svetovnem merilu privlačne naravne dediščine. Še zdaleč pa nismo edinstveni samo v tem. Pohvalimo se lahko tudi z drugimi vrhunskimi dosežki: kulinariko družinskih gostiln, izdelki slovenskega oblikovanja in inovativnimi nastanitvenimi objekti t.i. male turistične arhitekture. Z namenom iskanja odgovorov na trajnostno ponudbo višjega kakovostnega razreda bodo prijavitelji vse našteto združevali na posebnih kulinaričnih dogodkih. Ti bodo organizirani na neobičajnih in privlačnih naravnih lokacijah, v bližini vode, v vinogradih, parkih ter v sodelovanju z lokalnimi gostinskimi in turističnimi ponudniki. Slednjim bodo z izvirnimi povezovanji, nagrajenimi z nazivom snovalec 2016, poskušali pomagati tudi pri promociji in trženju njihove ponudbe. 

 

Pričakujemo, da bodo vse tri novosti popolnoma uresničene najpozneje do novembra letos. O njihovem napredku vas bomo obveščali.

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja BTPS.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...