www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Postanite strokovnjak za turizem za starejše

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Postanite strokovnjak za turizem za starejše

Avtor BTPS
Datum
10. oktober 2017
Tip
Znanje
Ponujam

Pod okriljem evropskega projekta Silver Tourism (www.silvertourism.eu) je nastala brezplačna spletna vsebina (angl. MOOC), ki vam omogoča pridobitev naziva Silver Tourism Expert.

Da se življenjska doba podaljšuje in se svetovna populacija v povprečju stara, ni nikakršna skrivnost. Leta 2014 je bilo starejšega od 60 let 12 % prebivalstva, do leta 2050 naj bi odstotek narastel na 21. Posledično seveda narašča število turistov, ki svet raziskujejo v jeseni svojega življenja, pri čemer predvsem na Zahodu zaradi ugodnih življenjskih razmer in dobrega zdravstvenega sistema ostajajo relativno zdravi, aktivni in finančno preskrbljeni, zaradi svojih dolgoletnih (potovalnih) izkušenj pa pogosto slovijo tudi kot zahtevni gostje. Snovalci turističnih politik, produktov in storitev morajo tako svojo ponudbo sektorju, ki predstavlja vse večji segment dejanskih ali potencialnih kupcev, ustrezno prilagoditi.

Na spletnem naslovu http://www.campustop.academy/login/index.php lahko brezplačno dostopite do priročnika o turizmu za starejše (angl. Silver Tourism), ki pokriva pet tem: spoznati uporabnika, oblikovanje produktov, marketing, destinacije in management. Ob koncu vsakega poglavja lahko odgovorite tudi na kratek test, pravilni odgovori pa vam prinesejo naziv Silver Tourism Expert.

Kdo so starejši turisti?
Literatura kot starejšega turista opredeli osebo nad 50 (ali 55) let, pri čemer posploši takole: do 59. leta so posamezniki aktivni, na vrhuncu svojih karier in z malo prostega časa. Po 60. letu se dobro preskrbljeni upokojijo in pričnejo izkoriščati svoj prosti čas, po 75. letu pa se že kažejo prvi znaki staranja, primanjkovati jim prične tudi finančnih sredstev ter želje in moči po raziskovanju. Ko dosežejo starost 85 let, so večinoma že odvisni od drugih, njihove aktivnosti pa so minimalne.

A ker vemo, da se ljudje med seboj močno razlikujemo po življenjskem slogu, prihodkih, preferencah in zdravju, starostna segmentacija pri oblikovanju turističnih storitev in oblikovanju trženjskih načrtov seveda ne zadostuje. Pomembno je, da ciljno skupino starejših turistov, ki jo nagovarjamo, dobro poznamo. Raziskave so pokazale, da 31 % starejših ne mara novosti in najraje ostajajo doma, kjer so povsem zadovoljni, nadaljnjih 29 % pa k odločitvam pristopa zelo resno in preudarno, nikoli spontano. 15 % starejših je črnogledih, pogosto osamljenih in resigniranih; ta skupina najraje vrtnari in opravlja hišna opravila. Tako turističnim delavcem kot potencialni kupec ostane predvsem četrtina aktivnega in mladostnega starejšega prebivalstva, ki radi aktivno preživljajo prosti čas, spoznavajo nove kulture in destinacije, se vseživljenjsko učijo in preprosto uživajo v življenju.

Več informacij o srebrnih turistih najdete na spletni strani www.silvertourism.eu.

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja BTPS.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...